2009. július 30., csütörtök

Szobrászat


Parlag István (Rimaszombat, 1984-)

A KATEGÓRIAGYŐZTES MŰ ADATAI
Mű címe: solid
Mérete: 80x 70x 60 cm
Anyaga: hársfa
Technikája: faragás
Készülés éve: 2009.

mit jelent ma művész hallgatónak lenni

Önmegvalósítási lehetőség, megtalálni önmagunkkal és a világgal való viszonyunkat, persze minden egyetemistának erről szólnak az egyetemi évei, de a művészhallgatóknak sokkal nagyobb szabadság van a kezükben, amit okosan, és őszintén kell felhasználni.
hogy miért vett részt a konferencián
Számomra új dolgot kezdtem el a szobrászaton belül, kíváncsi voltam egyetemünkön kívüli véleményekre. Mivel nagyon sok kérdést vet fel számomra ez a munka, a válaszok egy részét talán a konferenciától reméltem.
mi volt az elkészült mű koncepciója
Kísérleti mű, témája a street art, azon belül a 3D graffiti, mint a 3 dimenzió hatását keltő síkbeli alkotás megjelenése a valós térben. Érdekes tipográfiai esztétikai és formai feladatok elé állított ez az elgondolás. Egy minőség keresése, amely a 2 dimenzióból indul ki, és átível az imitált térbeliségen, s végül formákat öltve megtalálja helyét a valós térben. Számomra egy fejlődési folyamat, melynek soha nem lesz végpontja, így a lehetőségek óriási mennyisége tárul elém. Amint a valós térbe kerülnek ezek a rajzolt formák, teljesen új minőség keletkezik, s már a szobrászaton belül értelmezhető annak a logikája és felépítése. Az installálást tekintve a posztamens azért készült téglából, hogy ezzel is visszautaljak az ötlet eredetére, (tégla-falszimbólum- a graffitik létrejöttének felülete) mert fontosnak érzem, hogy megmaradjon a plasztikában a kiindulópont.

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem, Művészeti kar
Konzulens, beosztása: Palotás József DLA, szobrászművész, egyetemi docens

1 megjegyzés: