2009. július 30., csütörtök

Mozgókép


Zsupkó László (Székesfehérvár, 1978-)

A KATEGÓRIAGYŐZTES MŰ ADATAI
Mű címe: Várakozás
Mérete: 3:26
Anyaga: DVD
Technikája: animáció
Készülés éve: 2008

mit jelent ma művész hallgatónak lenni
Számomra az egri Eszterházy Károly Főiskolán töltött négy év szakmai jártasságom fejlesztéséhez segített hozzá. A rajz és különböző vizuális ábrázolási és kifejezési módok, technikák megismerésével a számomra már régóta érdekes, ám ez idáig felfedezetlen terület, a rajz-animáció sajátos megközelítéséhez segített hozzá. Ezen kívül a lehetőségek melyeket a főiskola kínált, a belefektetett koncentrált munka és tanári segítség során mindig sikert hoztak. Önbizalmat, magabiztosságot is kaptam melyek a tanári pályán nélkülözhetetlenek.
miért vett részt a konferencián
Az OMDK házi versenyén való első helyezésem predesztinált az országos megmérettetésre. Tanáraim és hallgató társaim bátorításai sokat számítottak.
mi volt az elkészült mű koncepciója
Puss Máté – nevű ismerősöm – személyes, egyszerű történetét, mesél el a színes (három perc huszonöt másodperces) Várakozás című rövid animációs filmem. Az alaptörténet egy elveszített szerelem után való kínzó vágyódás melyet a főszereplő mesél el egyes szám első személyben. Az áldozatává vált szomorú figura álmatlanságától gyötörve a konyhában ülve tiltakozik az tudatát elárasztó emlékképek erőszakos és szenvedtető áramlásai ellen, ott ahol a boldogság érzése megérintette és ahol ennek hiányát magányában el kell viselnie. A színek a konyhai emlékezés jeleneteiben szomorúak és sötétek egyedül a hívatlan fájdalmas emléket szimbolizáló piros szék tündököl rikító pompájában, az emlékképeket viszont világos és vidámabb színekkel rajzoltam meg ezzel is érzékeltetve, a jelen depresszív hangulata és a múlt üde vidámsága közti különbségeket.

INTÉZMÉNYI ADATOK
Intézmény: Eszterházy Károly Főiskola
Konzulens: Szurcsik József , főiskolai docens

1 megjegyzés: